home

Belevenissen


 

Facebook

Volg de meest recente belevenissen via onze facebook-pagina: La Chassagne op facebook.

(Je hoeft zelf geen lid te zijn van facebook om dit te bekijken).


 


 

Nieuw: Camping en Omgeving promo filmpje!

Bekijk hier ons filmpje om een indruk te krijgen van Camping La Chassagne en omgeving.


 


 

Natuurcamping La Chassagne


 


 

Mini-excursie

Weer een mini-excursie met campinggasten naar onze bijtjes!
 


Bijzondere Voertuigen en Tenten 2016

Elk jaar hebben wel een aantal tenten, campertjes of andere vervoers/overnachtingsmiddelen op e camping staan die extra speciaal zijn. Hier een VW-busje uit 1973. Eerder is dit busje geel geweest en daarvoor rood. Nu heeft het busje in het voorjaar een pastel-groen verflaagje gekregen.


Dit busje is luchtgekoeld met de motor achterin. Je kunt de luchtinlaat links en rechts achteraan de zijkant zien zitten.

Wanneer het busje niet voor de gezinsvakantie gebruikt wordt, wordt hij ook wel gebruikt om met surfplanken achterin naar de kust te rijden om te gaan golfsurfen.
 


 

Voorjaar 2016 filmpje

Bekijk hier ons filmpje om een indruk te krijgen van Natuurcamping La Chassagne in het voorjaar.


 


 

Waterval-wandeling

Nu dat het campingseizoen is afgelopen, hebben wij weer iets meer tijd om zelf ook eens één van de wandelingen uit onze wandelingenmap in het campingbureautje te lopen. De wandeling leidt naar deze mooie waterval nabij Saint Priest des Champs.
  

Indian Summer

Dampende ochtendnevel op plek 9 op de camping.
  

Bijzondere voertuigen en tenten 2015 (D7)

Onze eigen twee safari-tenten zijn natuurlijk ook erg bijzonder, en heerlijk om in te verblijven.

Klik hier voor een youtube-filmpje om een indruk te krijgen van safarie-tent en omgeving: https://www.youtube.com/watch?v=Cv6SoM22cGM.
  

Najaar 2015

Het is officieel herfst, en ondertussen is het nog erg mooi weer en hebben we nog prachtige bloemen op de camping bloeien.
  

Vanuit de Lucht

Camping La Chassagne vandaag.
  

Promofilm Productie

We zijn bezig geweest met het maken van opnamens voor een Camping La Chassagne promo-filmpje dat nu in de maak is, in samenwerking met Tremendous Light.
  

Toren van Ronnet

Uitzicht deze ochtend vanaf de camping op de middeleeuwse toren van Ronnet. Het belooft weer een mooie dag te worden.
  

Buizerd

Een prachtige foto van een buizerd (Buteo buteo), gemaakt door een campinggast. De buizerd komt veelvuldig voor in mooie landschap waarin onze camping ligt en is vaak vanaf de camping te zien in de velden of de lucht.

Elk voorjaar, als er nog niet zoveel bladeren aan de bomen zitten, kun je de vogels -ook weer vanaf de camping- zien bij en op een nest dat zich in de hoge bomen aan de rand van Ronnet bevindt.

Buizerds restaureren en bouwen vaak ieder jaar het zelfde nest weer op. Van de gemiddeld 3 eieren per nest, heeft de eerst uitgekomene de grootste kans van overleven. Ze kunnen tot maximaal 26 jaar oud worden in de natuur.

Dank je wel, Marien!
  

Bijzondere voertuigen en tenten Zomer 2015 (D6)

Geen oldtimer dit keer, maar wel een speciaal voertuig en tent op de camping. Deze landrover defender stond voor enige tijd op onze camping. Hij heeft bovenop het dak een uitklapbare tent die per trappetje te bereiken is.

Als de auto is neergezet, is de tent een minuut later uitgeklapt en klaar. Luchtbedden en slaapzakken erin en er kan direct in geslapen worden.
  

De bonte bessenvlinder

De bonte bessenvlinder (Abraxas grossulariata) of Harlekijn is een nachtvlinder die overdag actief is. Gezien zijn wat meer gele uiterlijk en minder felle oranje banden is het hier op Camping La Chassagne gefotografeerde exemplaar mogelijk niet de Abraxas grossulariata, maar een individu van de ondersoort Abraxas lutea. Vliegtijd is van mei tot en met augustus.
  

Bijzondere voertuigen en tenten Zomer 2015 (D5)

Elk jaar komen er wel een paar Citroën-oldtimers op de camping. Hier een prachtige DS21. Deze old-timer trekt ook nog eens een middelgrote Kip caravan. De luchtinlaad voor de radiatorkoeling gaat bij deze auto van onderuit, achter het reservewiel langs.
  

Bijzondere voertuigen en tenten Zomer 2015 (D4)

Een bell tent op de camping! Het lijkt op een soort kruising tussen een yurt en een tipi-tent. Ook deze heeft bovenin ontluchting zodat hij ook in de winter met kachel gebruikt kan worden.

De bell tent is een adaptatie op de Native American tipi, in 1800zoveel ontworpen door een legerofficier van het US-leger.
  

Lederboktor

Een prachtige lederboktor (Prionus coriarius). Gevonden als larve tijdens het houthakken (van populierenhout) aan het einde van de winter, begon deze zich in het voorjaar te verpoppen. Ze leven mintens 3 jaar als larve, dus we hadden geluk. Ongeveer een week geleden kwam zij als kever tevoorschijn.

De lederboktor is een van Europa's grootste keversoorten met een lengte van 34 tot 53 mm. In Nederland zijn ze zeer zeldzaam. Dit is ook de eerste keer dat we deze soort hier op de camping in Frankrijk hebben gezien. Eenmaal verpopt tot kever eten ze niet meer en leven ze enkele weken tot maanden.


 


 

Bijzondere voertuigen en tenten Zomer 2015 (D3)

Hier een prachtige tipi-tent die op plek 26 van onze camping stond. Deze tent kan zelfs in de winter gebruikt worden, omdat er een speciale opening is in de punt zodat er ook een (hout)kachel ingezet kan worden.
  

Glimworm

Op de cour van onze oude boerderij zien we nu elke avond op ongeveer dezelfde plek een glimworm (familie Lampyridae).

Hoewel zijn naam het niet zou doen vermoeden, is dit geen worm, maar een keverachtige.

Het meest opvallende aan deze insecten is natuurlijk dat ze licht kunnen geven (bioluminescentie). De vrouwtjes doen dit om mannetjes te lokken om te paren. De vrouwtjes zijn vleugelloos, maar de mannetjes niet. Die vliegen rond op zoek naar een vrouwtje, en laten zich bovenop haar vallen als ze het "lampje" zien.
  

Bijzondere voertuigen en tenten Zomer 2015 (D2)

Ook dit jaar weer een bezoekje van deze prachtige mercedes kampeerbus uit 1977 met z'n vrachtwagenbandjes en dubbel lucht achter. Van binnen eveneens erg mooi.
  

Walnoten

De walnotenboom bij het campingzwembad zit weer vol met vruchten! Volgens een van de campinggasten kun je van de schil een heerlijke likeur maken.
  

Zwemmen

We zijn vandaag de dag begonnen met een plons in ons camping zwembad en ik denk dat we er nog wel een paar keer in zullen gaan. Wat een heerlijk weer!
  

Maaien

De camping is weer gemaaid!
  

Bijzondere voertuigen en tenten Zomer 2015 (D1)

Elk jaar staan er op de camping extra speciale overnachtingsmiddelen. Hier een foto van een mooie -met zonne-energie verlichte- tent.
  

Druiven?

Het begin van wat hopelijk mooie druiventrossen aan de muur van het camping bureautje zullen worden.
  

Kuikentjes

Negen pasgeboren kuikentjes, uitgebroed door de moeder zelf!
  

Vliegend Hert

Een enorm groot vliegend hert (Lucanus cervus), gevonden door een campinggast. Helaas was hij aangereden. Aan de imposante -maar ongevaarlijke- kaken kun je zien dat dit een mannetje is. De vrouwtjes zijn ook groot, maar die hebben veel kleinere kaken.

Het voortbestaan van de kever is in veel streken afhankelijk van bescherming. Op Camping La Chassagne en vooral in ons bos zien we ze regelmatig.
  

Unidentified Flying Animal

Heeft iemand een idee hoe dit bizar gekleurde -ongeveer 1 cm grote- bijtje heet?

(Via reacties op onze La Chassagne facebook-page is inmiddels duidelijk geworden dat het hier gaat om de vuurgoudwesp (Chrysis ignita), van de familie 'koekoekswespen'. Deze solitaire wepsen leggen hun eieren in nesten van andere wespensoorten en wanneer hun jongen uitkomen, leven die van de eieren of larven in het gastvrouwwespennest).
  

Campingrestaurantje

Vanavond ontvangen we weer campinggasten in ons restaurantje voor een heerlijk 3-gangen menu met zo veel mogelijk bio-producten.
  

2e Safari-tent

Werken aan het vlonder voor de nieuwe safari-tent. Nog 5 vlonderdelen te gaan. In totaal wordt het een vlonder van 40 vierkante meter waarop de safari-tent komt te staan.

Meer info over zorgeloos en luxe kamperen in één van onze 2 safari-tenten op Camping La Chassagne kan hier gevonden worden: Safari-tent Huren
  

Aardbei

De eerste aardbei uit onze moestuin!
  

Koeien

De koeien (met kalfjes) zijn verweid en staan nu op ons veld tegenover de camping.
  

Weer Kuikentjes

Er zijn weer eitjes uitgekomen in de broedmachine. De kuikentjes zijn extra welkom omdat de vos, die zijn hol heeft bij de oude ruine van een watermolen op ons terrein, onlangs een haan en een kip opgegeten heeft.
  

Schapen Scheren

De schapenscheerder is langsgekomen. De schaapjes zijn hun winterwol weer kwijt. Lekker zo met het heerlijke warme weer!
  

Kolibrie-vlinder

Ook de kolibrie-vlinder (Macroglossum stellatarum) hebben we dit seizoen voor het eerst weer gezien. Moeilijk te fotograferen door z'n snelle vleugelslag (en omdat het al begon te schemeren). De vleugelslag is net zo snel als bij een kolibrie en bij deze vogel is dat -afhankelijk van de grootte van de vogel- 15 tot 80 keer per seconde.

Hij behoort tot de pijlstaarten vlinder familie en wordt vooral overdag waargenomen, en slechts af en toe in de schemering of in het donker.
  

ACSI


 


 

Camping Open

1 mei - de camping is open! Profiteer van de voorseizoensvoordeelprijs.
  

Kampeer en Caravan Kampioen

Camping La Chassagne te Ronnet in de Kampeer en Caravan Kampioen, het grootste kampeertijdschrift van Europa!

Bedankt, KCK ANWB!
  

Wielewaal

De wielewalen (Oriolus oriolus) zijn weer terug uit Afrika. Prachtig mooie vogels! Ik hoorde er één op de camping en tegelijkertijd één in ons naastgelegen bos.

Hun broedseizoen is van mei tot juli en gezien ze elk jaar op en rond de camping te horen en te zien zijn, verwacht ik dat ze ergens op ons terrein nesten.
  

Kersenboom

De kersenboom voor het 2-persoonshuisje 'La Maison du Berger' dat we verhuren is in bloei.
  

Schapen

De schapen zijn weer van het campingterrein!
  

Broedmachine

Kuikentjes uitgebroed in onze broedmachine, nu in hun voorlopige onderkomen, met warmteplaatje.
  

Voorjaar 2015

En heerlijk weer hier!
  

Charme Camping

Camping La Chassagne is weer door de ANWB geselecteerd als charme camping!

"Dit betekent dat u tot de betere charme campings van Europa behoort."
  

Kraanvogels

Boek nu je zomervakantie! Ondanks dat het vannacht nog gevroren heeft, en er vanochtend overal rijp was, is de winter afgelopen. Want: de kraanvogels (Grus grus) zijn weer teruggekomen!
  

Sneeuw!

Het sneeuwt op de camping. Een prachtig gezicht!
  

Bramenjam

Deze foto is ons toegestuurd door een campinggast van afgelopen seizoen met het bijschrift: 'Wij eten nog steeds yoghurt met de heerlijke bramen van jullie landgoed.'

Heel leuk! Bedankt, Menko en Eva!
  

Twitter

Heeft u een Twitter-account? Volg ons dan nu ook op Twitter!
Camping La Chassagne op Twitter
(Bij ons klinkt twitter als een wielewaal, in het voorjaar en de vroege zomer ;) )
  

2015!

Heel veel vakantieplezier toegewenst in 2015.
  

Safari-tent promo-filmpje

We zijn bezig geweest met het filmen van een promo-filmpje voor de prachtige safari-tent die we verhuren. Zie hier het resultaat: La Chassagne Safari-tent. Het fimpje geeft een impressie van de safari-tent en de omgeving. Alles is gefilmd op Camping La Chassagne en het bijbehorende bos.

Voor meer info over tarieven en reserveren, ga naar: Safari-tent info.


 


 

Nieuw campingrestaurantje

Ons nieuwe campingrestaurantje is dit seizoen open gegaan. Enkele dagen per week koken we een heerlijke maaltijd (table d' hôtes).
  

Bijzondere voertuigen en tenten Zomer 2014 (D3)

Onze gloednieuwe, erg grote safari-tent kan nog gehuurd worden om deze zomer luxe te camperen. Een weekje in juli (de laatste) en vanaf 23 augustus. Voor meer informatie, klik hier.


 


 

Vossen (zomer 2014)

Vannacht was het "gekef" van een vos te horen op ons koeienveld naast de camping. We hadden al het vermoeden dat er een vos zich in de buurt ophoudt, want we zijn de afgelopen week (bij klaarlichte dag!) 3 kippen kwijt geraakt. Misschien zijn er wel welpen!


 


 

Bijzondere voertuigen en tenten Zomer 2014 (D2)

Elk jaar staan er wel een paar campinggasten met aparte voertuigen of tenten op Camping La Chassagne. Maar deze ezel is wel heel speciaal (en ook een goede eco-grasmaaier!).


 


 

Bloemen op de Camping

Foto gemaakt door een campinggast op het campingterrein. Bedankt, Caroline!


 


 

Glimwormen op de Camping

Gisterenavond zagen we weer een glimworm! Glimwormen (Lampyridae) behoren tot de kevers en zijn eigenlijk geen wormen of vliegen.

In hun achterlijf wordt het stofje luciferine met behulp van het enzym luciferase omgezet in oxyluciferine en licht. Dat wordt bioluminescentie genoemd.


 


 

Wielewaal

Campinggasten hebben de wielewaal (Oriolus oriolus) weer op de camping gezien. Zowel mannetjes als vrouwtjes van deze prachtige zangvogel vertoeven al enkele weken op en rond de camping. Het is hier een zomergast die overwintert in Afrika.


 


 

Vermomming (zomer 2014)

Een kever (erg goed) vermomd als wesp. Op deze manier leiden ze predatoren om de tuin en hebben minder kans opgegeten te worden, ondanks dat ze niet giftig zijn en geen angel bezitten.


 


 

Bijzondere voertuigen en tenten Zomer 2014 (D1)

We hebben dit jaar een gloednieuwe safari-tent opgezet op de camping. Hij is geweldig groot en we hebben hem erg mooi ingericht. Voor meer info over tarieven en reserveren, ga naar: Safari-tent


 


 

Uil (zomer 2014)

Gisterenavond zat er een uil op het electriciteitsdraad naast het huis. Hij vloog geruisloos weg op zoek naar prooidieren. Af en toe slaapt er eentje in een van onze grote schuren, maar meestal doen ze dat in ons campingbos.


 


 

Grote Nachtpauwoog

Vanmorgen deze Grote Nachtpauwoog bij de camping gevonden. Het is één van de grootste nachtvlinder in Europa. Latijnse naam: Saturnia pyri.

De vlinders vliegen tussen half april en begin juli. Ze hebben geen roltong en voeden zich niet. Niet zo vreemd dus dat we haar dood hebben aangetroffen.


 


 

Facebook

Camping La Chassagne is nu ook op Facebook. Voor extra foto's en belevenissen, ga naar: https://www.facebook.com/lachassagneronnet.

Vergeet niet de page te 'liken'!


 


 

Voorjaar 2014


 


 

Schapen op de Camping

Als het kampeerseizoen is afgelopen en de campinggasten verdwenen zijn, is het de beurt aan onze schapen om te "camperen" op het campingterrein. Omdat de winter zo zacht geweest is, hebben ze de hele winter op het campingterrein gestaan, met op de achtergrond de middeleeuwse toren bij het dorpje Ronnet.

Nu het voorjaar is, zullen de schapen binnenkort verweid worden; ze worden op een ander veld gezet om weer plaats te maken voor de campinggasten van het campingseizoen van 2014.


 


 

IJspegels bij het Riviertje


 


 

Indian Summer (Najaar 2013)


 


 

Spelen in het Bos

Er zijn volop mogelijkheden om te spelen in het bos bij de camping. Elk jaar verandert de loop van het riviertje dat door het bos slingert door de dammetjes die de kinderen bouwen. En eigenlijk is het niet eens nodig om een tent meenemen! Kijk maar eens naar deze hut die kinderen in het bos gemaakt hebben.


 


 

Tenten en Vervoersmiddelen Zomer 2013 (D2)

Cocontent met driewiel-ligfiets.


 


 

Tenten en Vervoersmiddelen Zomer 2013 (D1)

Ook deze zomer hebben we weer bijzondere tenten en vervoersmiddelen op de camping gehad. Deze mooi verlichte tipi-tent was er één van.


 


 

Cour in de Zomer (2013)

Een binnenplaats vol bomen en bloemen. Met op de achtergrond La Maison du Berger, oftewel: het herdershuis, een van de appartementjes op La Chassagne.


 


 

Winter

Het boomstambruggetje over het riviertje 'la Tartasse' in het bos bij de camping is in de winter extra spannend om overheen te gaan!


 


 

Speeltuintje

We hebben een set speelwerktuigen in elkaar gezet. De kinderen op de camping zijn er erg blij mee! Nog maar een nachtje geduld, totdat de cementen borg-pourtjes droog zijn.


 


 

Zomer 2012

Ook deze zomer staat de blauweregen (Wisteria) weer prachtig in bloei. Er zijn aardig wat verschillende soorten van deze houtige slingerplant, en ik moet morgen maar eens gaan kijken of dit nu eigenlijk een van de links- of een van de rechtswindende soorten is...


 


 

Voorjaar 2012


 


 

Château Rocher revisited, voorjaar 2012

De ruïne van Château Rocher, die boven rivier de Sioule uittorent, blijft altijd de moeite waard voor een bezoekje van tijd tot tijd. Het is gelegen in een prachtig heuvellandschap dat lang geleden gevormd is door de vulkanen ter zuiden ervan. De rivier heeft in de loop der tijden door dit landschap een grote kronkelende snede gemaakt, en zo de Gorges de la Sioule gevormd.

Je kunt het op deze foto niet echt zien, maar de Gorges beginnen net na dat dorpje waarvan je hieronder vanuit het kasteel rechts de daken kunt zien. Daar bevindt zich ook le Pont de Menat, de Romeinse oversteekplaats van de rivier.
 


 

Vanuit Château Rocher is dat allemaal goed zichtbaar. Maar de vòlgende keer gaan we wel voor het donker weer naar huis...
 


 


 

Nazomer 2011

In de nazomer treedt de herfst langzaam in. Eerst met het eerste gevallen blad, terwijl de rest nog aan de takken aan het verkleuren is. En dan met meer en meer bladeren op de grond, in plaats van in de bomen. Maar voor het overige blijft het weer nog weken lang geweldig, alsof de zomer niet van ophouden weet.

Ja, de zon gaat steeds wat vroeger onder, en de ochtenden worden wat frisser, met de schapen dampend in de wei als de zon opkomt. En de groentetuin verliest langzaamaan haar functie, tot de winterplanten gezaaid kunnen worden. Maar voor het overige waan je je nog steeds in de zomer, als je je ogen dicht doet.

En als je ze dan weer open doet, heb je de geweldige bonus van die prachtige bonte kleuren in de herfst.
 

 

 


 


 

Trostomaatjes, zomer 2011

Iedere dag kunnen we even de groentetuin in gaan om een handjevol trostomaatjes te plukken en op te smullen. Kleiner dan de meeste andere tomaten, maar wel zoeter. Heerlijkjes.
 


 


 

Zomeravonden 2011

De avonden blijven lang licht in de zomer, maar aan iedere dag komt een einde, en dus ook in dit jaargetijde. Voor sommigen creatures begint de "dag" dan echter pas, tijdens het schemeruur dat de Fransen 'Tussen Hond En Wolf' noemen. En je weet het niet zeker, maar zag je daar nou zojuist een witte schim gewaar worden aan de rand van het bos, die geruisloos tussen de bomen door zweefde..?

Dan wordt plots iedere twijfel weggenomen door een jammerende langgerekte kreet uit die richting, die je bloed doet stollen! Je raapt je moed en een sterke zaklantaarn bij elkaar, en loopt naar de rand van het bos, waar een halfdode boom een grillig silouette vormt tegen de maanbelichte hemel. Onderaan de boom kijk je naar boven, waar je blik terstond gevangen wordt door twee vurige oranje ogen. Daar, nog geen twee meter boven je, zit de oorzaak van alle spanning: een Ransuil.

Of liever gezegd: een Ransuiltje. Want nog geen halve minuut daarna zweeft er plots een net wat groter exemplaar naar precies de plek waar het uiltje zit, duwt 'm wat in z'n snavel, en is even zo snel weer vertrokken. En beiden trekken zich niets aan van het sterke licht van de zaklamp, alsof je er niet eens staat!

Dit uiltje is, met half augustus al voorbij, eigenlijk al bijna min of meer volwassen. Maar hij laat zich nog even verwennen door z'n ouders, nu het nog kan. En hij neemt het er goed van trouwens, want met de muis nog in z'n bek klinkt alweer een gesmoorde kreet uit z'n keel, bedelend om het volgende hapje.
 


 


 

Vakantie 2011

Voor de dieren op La Chassagne is het eigenlijk altijd vakantie.
 


 

 


 

Zomer 2011

Muziek in de lucht.
 


 


 

Groen bezoek in de nacht (zomer 2011)

We hebben op ons terrein in een open gedeelte van het bos een soort waterlandje, waar vroeger het water van de watermolen die op het terrein stond op uitkwam. Omdat het een wat drassiger stukje grond is, doorkruist met een klein stroompje dat later uitkomt op het riviertje in het bos, trekt het veel kikkers aan. En 'snachts kun je er het karakteristieke geluid van boomkikkertjes vandaan horen -- een geluid dat je eigenlijk misschien eerder met de tropen zou associëren.

Maar deze avond kwam het geluid plots van veel dichterbij...
 


 


 

Herst 2010

Er stonden weer prachtige paddenstoelen in ons bos. Deze mooie rode heeft water in zijn hoed staan.
 


 

Reeën zien we meestal in het bos, maar deze herfst kregen we bezoek van een ree op ons terras. Ze leek volkomen op haar gemak en liep rustig in de tuin hier een daar een blaadje te knabbelen.
 


 

Uitzicht vanuit ons huis. De bomen verkleuren weer prachtig mooi: rood, geel, bruin, groen in allerlei tinten. Genieten..!
 


 


 

Zomer 2010

Iedere zomer zijn er wel een paar aparte en bijzondere tenten of auto's op de camping. Ook in de zomer van 2010 weer. We hebben er een voor u gefotografeerd:
 


 


 

Voorjaar 2010

Hoera! De zolder is schoon!
In het voorjaar heeft Jan, samen met een vriend, Piet, een zolder boven een van de stallen opgeruimd. Er lag heel veel oud erg stoffig hooi op en een plafond van takken. Het hooi kon niet meer worden gebruikt voor de dieren dus het enige wat men dan kan doen is een "vreugdevuur" maken.
 


 


 

Voorjaar 2010

We zijn in het voorjaar met wat logees bij de meertjes in La Bosse geweest. Het is iedere keer weer prachtig.
 
Op de terugweg hebben we Le Moulin à eau de Villonne in Durmignat bezichtigd. Deze watermolen ligt tussen Echassieres en Lapeyrouse rechts van de weg. De omgeving is er erg mooi en de molen is prachtig gerestaureerd. Monsieur Georges Perronin geeft ontzettend aardig, heel goede uitleg.
 
De molen is gebouwd door zijn opa en zijn vader was ook molenaar. Het is zeker de moeite waard er eens te gaan kijken. Als monsieur thuis is zal hij zeker een rondleiding geven. Er wordt geen entree gevraagd, maar men kan geven wat men wil.
 


 


 

Zomer/Herfst 2009

We hadden weer een mooie oogst dit jaar. Komkommers, sla, appels, peren, pruimen, aardappelen, radijs enz en ook enorme kolen.
 


 


 

Zomer 2009

In het hoogseizoen komt de bakker op het terrein. Er staat altijd een lange rij om lekkere broodjes, taartjes en croissantjes te kopen. mmmmmmmm....!!!
 


 


 

Zomer 2009

In januari 2009 hadden we een nieuwe liner voor het zwembad besteld. Deze zou er in februari 2009 zijn. Helaas geen liner in februari. Het werd maart... april... mei... Oei!!! De gasten gaan komen... Na veel bellen over en weer naar de "zwembadwinkel" kwam de liner gelukkig net op tijd aan (eind mei.) Op een prachtige zonnige dag hebben we de liner erin geplaatst en de kinderen (en ook de grote mensen) hebben deze zomer weer kunnen genieten van het zwembad.
 


 


 

Lente 2009

Alles staat weer mooi te bloeien in de tuinen. Ook hebben we weer jonge egeltjes gezien in de groentetuin. Goed tegen de slakken!
 


 


 

Arboretum Château de Belaine

In het voorjaar (mei 2009) zijn we naar het Arboretum Château de Belaine in Villeneuve sur Allier gegaan. We hebben genoten van de prachtige bomen en mooie bloemen. Ook zijn er mooie gebouwen te zien.

Een aanrader, vooral in de lente (veel voorjaarsbloemen) en in de herfst (herfstkleuren)
 


 


 

Sanne


 
Helaas is onze hond Walker in juni 2009 overleden. We hebben jaren veel plezier van haar gehad.

Zonder hond op La Chassagne vonden we niet fijn, vandaar dat we in de zomer hebben gezocht naar een andere hond. En die hebben we in Nederland gevonden.

Uit een nestje van 6 puppies (5 zwart en 1 bruin) hebben we het bruine teefje gekozen. Toen ze eind oktober 8 weken was, konden we haar in Nederland ophalen.

We noemen haar Sanne. Ze is erg lief en nog ondeugend, zoals dat hoort bij een pup.
  

Herfst 2008


 
De herfst biedt in het bos duizenden micro-werelden, voor wie er oog voor heeft. Mini-landschapjes vol verrassende kleuren, een stemmig geheel.
 


 

Zomer 2008


 
We zijn dit jaar weer bijzondere dingen op de camping en in het bos tegen gekomen: een tipi, een zelfgebouwde campeerauto, en een heus kunstwerk in het bos. Leuk!
 


 

Lente 2008


 
Toen ik vanmorgen naar buiten stapte, zat deze pad me voor de deur lodderig aan te kijken, nog slaperig van de overwintering op een veilige plek (de kelder?). Ik was op weg naar de tuinen, waar alweer van alles op komt. De bloemen, planten, struiken en bomen, het staat er allemaal mooi bij, genieten!
 


 

'Kamperen in Frankrijk, de 12 leukste plekken'


 
Het tweewekelijks blad Esta plaatste in de week van 8 april in de rubriek Reizen een lijstje met 'De 12 leukste kleinschalige kampeer- en logeeradresjes in het land van kaas en wijn', en La Chassagne stond erbij, mèt (bovenstaande) foto! Leuk toch?
 


 

Voorjaar 2007


 
Het is lente in het bos van La Chassagne, pas op waar je je voeten neerzet!
 


 

Sneeuw Sprookje


 

 


 

Ronnet


 

 
Daar in de verte, voorbij dat weiland van de buren een paar honderd meter verderop, zien we de daken van de huizen van Ronnet boven en tussen de bomen uitsteken. Ronnet is een klein dorpje op loop afstand van La Chassagne, met een kerkje, een schooltje, en een klein levensmiddelenwinkeltje. En de oude middeleeuwse toren natuurlijk, die overal bovenuit steekt. Oorspronkelijk stond er een heel kasteel, maar dat is in de loop der tijd afgebroken. Net als een deel van de toren trouwens, die nog zo'n 11 meter hoger was dan we hier nu zien. Ik denk dat de oudste huizen van Ronnet met de stenen van het kasteel zijn gebouwd. Misschien is er zelfs wel een steen van terecht gekomen in het oudste stenen gebouw op de cour van La Chassagne.
 
Vertel het niet aan uw kinderen, maar af en toe, bij volle maan, denk ik wel eens in de verte een ijle strijdkreet van de vroegere ridders te horen... Of misschien was dat dan wel de roep van een kerkuiltje, ik weet het niet...
 


 

Hutten bouwen


 

 
Als ik in de zomer met de hond door ons bos dat aan de camping grenst loop, ontdek ik ieder jaar weer regelmatig een prachtige nieuwe hut aan het riviertje of ergens langs een kronkelpaadje. Dat valt nog niet mee trouwens, de hutten te ontdekken, want ze zijn vaak geweldig goed gecamoufleerd! Vakkundig gemaakt door de kinderen op de camping, soms staan ze er het jaar daarop nog. Van zomer tot zomer!
 


 

In De Ban Van De Afgraving


 

 
In la forêt domaniale des Colettes, een prachtig stuk bos vlakbij Echassières, ligt de oude 'kaolin' (porseleinaarde) afgraving.

 
Hier zijn prachtige formaties ontstaan, en het is er sprookjesachtig mooi in alle jaargetijden. In de zomer kan men er heerlijk zwemmen. Wij hebben dit in september voor het laatst gedaan en het was er geweldig.
 
Vlakbij, in La Bosse, is een kleine " Exposition de minéraux" Wolframines, over edelstenen en de afgraving. Dit is ook erg leuk voor kinderen, die zelf stenen mogen zoeken en bekijken met een microscope. Na afloop mogen ze de stenen mee naar huis nemen.
 


 

 


 

Sorghum Vulgare


Sorghum Vulgare, een graansoort die vooral in warme streken wordt verbouwd. Wij hebben de zaden uit Bonaire gekregen, daar heten ze Maisi Chiki, kleine mais. Men maakt er Repi van - een soort pannekoek, en Boyo - een soort zoet brood, en nog andere lekkernijen.
Bij ons in de groententuin staan ze voor de sier en om de " aren" binnen in potten te zetten. Prachtig mooi!
 


 

Zomer


 


 

 


 

Voorjaar


 


 

 


 


 


 


 


 

Schorsmos


 

Winter

Plotseling kan het winter zijn op La Chassagne: de ene ochtend zit je nog lekker buiten in het zonnetje je kopje koffie te drinken, en de volgende dag kan er sneeuw liggen!
 


 

Winterbezigheden

Tijdens de zomer vragen campinggasten ons vaak wat wij nu gedurende de winter doen, als de camping dicht is.
 
Wat doen wij gedurende de winter? Welnu, zorgen dat de camping volgend jaar weer open kan, bijvoorbeeld, door onderhoudswerkzaamheden te plegen e.d. Maar ook wordt er gewerkt aan uitbreiding of aanpassing, en tal van andere zaken. Bovendien zijn er nog de dieren die iedere dag verzorgd moeten worden. En het zal u ook opvallen dat, ondanks dat er iedere zomer zeer veel leuke en noemenswaardige dingen gebeuren, de 'Belevenissen' op de site zich doorgaans buíten het seizoen afspelen, wanneer er tijd voor is ze bij te houden. Kortom: we zitten niet stil.

 

 
En dat is maar goed ook, dat we niet stil zitten, want daarvan krijg je het koud in de winter. Dat is misschien wel aardig: u hebt thuis waarschijnlijk een centrale verwarming, op aardgas. Hier op het Franse platteland is dat niet vanzelfsprekend, centrale verwarming. Nee, de meeste mensen stoken op olie, of gas vanuit een tank die op het eigen terrein staat. Aangevuld met elektrische kacheltjes, die hier ieder jaar in alle winkels in de aanloop naar de winter weer in groot assortiment uitgestald staan.
 
Wij stoken niet op gas of olie. Wij stoken op hout, in combinatie met elektrische kacheltjes. Want een houtvuur geeft de meest aangename warmte, durf ik te stellen. Een knapperend vuur, met van die gloeiende warmte die loom maakt, daar kan niets tegenop.
 
Voor een houtvuur moet je wel hout hebben. Dat hebben we ruim voldoende, met een bos op ons terrein. Ieder jaar gaan er wel een paar bomen om, door storm, of gewoon door ouderdom. En als je een goede grote eik om hebt in je bos, is het even wennen aan een nieuw gat in het bladerdak, maar heb je wel direct voor een hele winter voldoende hout!

 

 
Hier, op de foto, wordt een populier in stukken gezaagd aan de rand van één van de schapenweides. Die is nog omgegaan tijdens die grote orkaan die destijds in de kerstvakantie van 1999 in Frankrijk woedde. Zeventig bomen waren er om in ons bos, groot en klein. En dus twee populieren. Dat zijn torenhoge bomen, echte snelgroeiers. Gaan normaal gesproken ongeveer een jaartje of 40 mee, en waaien dan een keertje om.
 
De populier die hier in stukken gezaagd wordt, die lag daar dus al een tijdje. En da's ook nodig, als je het hout wilt verstoken, want alle groeisappen moeten verdrogen, anders zit je met veel te nat hout voor een goed vuur. Nat hout geeft geen warmte. Ondertussen moet de boom nu ook weer niet te lang blijven liggen in weer en wind, en zeker niet als ie niet boven de grond is blijven hangen nadat ie omgegaan is. Want daar waar de boom de grond raakt, trekt het vocht van de bodem er juist in, en gaat je hout rotten. En rot hout, daar heb je ook niet veel aan, als brandhout: het is vaak te nat, en als het droog is stook je het zo weg.
 
Het opvallende aan Populierenhout nu, is dat het evengoed redelijk brand, ook als het nog wat nat is. Het is een hele felle brander, geeft in één keer heel veel warmte. Niet zoals eikehout, dat rustig een uurtje of wat door kan smeulen. Nee, in één keer vlamt het erdoorheen, zou je bijna zeggen. Echt lang doe je er dus niet mee, zelfs niet met zo'n enorme boom. Maar als je het in combinatie met eikenhout stookt, krijg je een fantastisch vuurtje!
 


 

2004

Herfstkuikens

Op La Chassagne, in het kalme midden van Frankrijk, merk je het rustige ritme van de seizoenswisselingen nog op. Ieder seizoen heeft z'n eigen charme, en z'n verrassingen. Soms bestaat zo'n verrassing uit gebeurtenissen die juist níet synchroon lopen met het heersende seizoen. Hier, een kip die wel heel laat nog met kuikens loopt rond te scharrelen! Maar ach, zo te zien hebben ze het wel naar hun zin, zo met het warme najaarszonnetje erbij. Bovendien pikken ze nu lekker de druiventijd mee!


 


  

Château Rocher 2004

 

 
Als het campingseizoen afgelopen is, kunnen wij er ook weer eens op uit, om zelf van de omgeving te genieten. Naar Château Rocher, bijvoorbeeld, waar we genieten van een nazomer zonnetje met temperaturen die nog behoorlijk kunnen oplopen.
 
Château Rocher is een ruïne in redelijke staat, die uitkijkt over een van de grote rivieren hier in de buurt, de Sioule, daar waar je ook kunt kanoën. Een heel strategische plek, want zo konden de heersers van de streek vanuit het kasteel precies in de gaten houden wie er allemaal de oude Romeinse brug over de rivier overstak. Die ligt op enkele kilometers afstand van de oude burcht, maar is nog steeds in zicht voor de rotswanden waar de rivier in de loop der eeuwen doorheen gesleten is.
 
In de zomer wordt er op het slot een middeleeuws festival gehouden, waarbij de geschiedenis nagespeeld wordt in mooie kostuums, afgesloten door een mooi vuurwerk. Nu hebben we er het rijk alleen. Dat vergroot de kans er de prachtige grote smaragdhagedis te zien, die we er al eens eerder tegenkwamen zo vlak voor z'n winterslaap. Ben benieuwd!


 

Pompoenentijd op La Chassagne 2004

Aan het eind van het campingseizoen, in september, is het pompoenentijd, en worden alle pompoenen, die rond het zwembad groot gegroeid zijn, verzameld. Kruiwagens vol - je zou er gemakkelijk de vloer van je woonkamer mee kunnen vullen! Prachtig, die pompoenen, mooi om neer te zetten, maar je kunt er ook een heerlijke soep van maken.


 


 

Vlinders, gezien op La Chassagne 2004

Naast veel vogelaars, hebben we ieder jaar wel enkele vlinderliefhebbers op de camping, die er met determinatie boekje en camera opuit trekken om het terrein van La Chassagne te gaan ontdekken. Lettend op de vegetatie wordt dan ingeschat welke vlinders je waar kunt verwachten, als je er kennis van hebt.
 
Zo kun je bijvoorbeeld op en om braamstruiken de 'Braamparelmoervlinder' vinden - alhoewel deze vlinder relatief zeldzaam schijnt te zijn. Het is één van de vlinders die op La Chassagne gezien is.
 
Twee vlinderkenners die hier afgelopen zomer waren, hebben me ieder hun lijsten van (nacht-)vlinders gezien op La Chassagne opgestuurd. Mèt foto's (soms stilstaande beelden van een filmcamera). Hartelijk bedankt allebei!
 
Ik heb de lijsten samengevoegd, en de prachtige foto's die we erbij opgestuurd kregen gelinkt aan de namen.

Hier is de lijst! (opent in nieuw venster)


 


 

Vogels, gezien op La Chassagne 2004

De afgelopen jaren is er ieder voorjaar een enthousiast vogelaar op bezoek geweest in één van de appartementen van La Chassagne. Ook dit voorjaar weer heeft hij de lijst van 'vogels gezien op La Chassagne' kunnen aanvullen. Bovendien heeft hij enkele schitterende foto's opgestuurd die hij hier op La Chassagne geschoten heeft, en die wij nu op onze beurt aanvullen. Bedankt Peter! Klik in de lijst op de naam van de vogel om de foto te bekijken.

Hier is de lijst! (opent in nieuw venster)


 


 

De lente doet haar intrede op La Chassagne

Het is maart, 2004, de lente is officieel begonnen. Kijken we naar de bloemen, planten en bomen op La Chassagne dan zien we dat dat klopt. Aan de rand van de groentetuin staat bijvoorbeeld een Nectarine in bloei, de Prunus persica nucipersica, om precies te zijn. 'Madame Blanchet', om nog preciezer te zijn - en dat hebben we niet zelf verzonnen.
 
De Nectarine is een vroege bloeier, en geeft uitbundige bloesems. In maart reeds zien we haar in bloei staan. Helaas voor de vroege bloeier heb je hier op 500 meter hoogte nog wel eens nachtvorst rond deze tijd van het jaar. Daar zijn de fragiele bloesems niet tegen bestand, en we hebben in de twee jaar dat het boompje er staat dan ook helaas nog niet van haar vruchten mogen genieten.
 
Ondertussen groeit de Nectarine echter wel goed door! En dat betekent dat de lente zich ieder jaar met meer en meer schitterende bloesems zal aankondigen! Eten we toch gewoon in plaats van nectarines een fris appeltje uit de boomgaard?

 


 

Het is winter op La Chassagne


 


 

Herfst op La Chassagne


 

2003

Bes en Bloesem

Deze zomer hebben we in Frankrijk en de rest van Europa een aardig hittegolfje over ons heen gekregen. Da's allemaal op zich niet zo'n ramp, want we willen toch allemaal een lekker zonnetje als we op vakantie gaan? Maar de planten en bomen vinden het toch wat minder, die warmte. Die hebben daar behoorlijk onder te lijden namelijk. Want als de temperatuur maar hoog genoeg is, en de regen maar lang genoeg op zich laat wachten, dan heeft de vegetatie het zwaar--er groeit gewoon niets meer! Prima voor de fruitproductie overigens: al die bomen produceren nog snel even flink wat fruit zodat de pitten ervan in ieder geval voor nieuwe boompjes kunnen zorgen, mochten ze zelf echt uitdrogen.
 
Hier op La Chassagne had de natuur daar allemaal veel minder last van, omdat zich op het terrein een heuse bron bevindt. Met anderhalf uur was een waterreservoir tot overlopen gevuld, en vervolgens kon ermee een uur en drie kwartier de plantjes water worden gegeven. We hebben ons daarvoor een pomp aangeschaft, want het water moest sowieso een meter of 13 hoger terecht komen. En menigeen vakantieganger kon ons zo die echt hete week op gezette tijden een lange tuinslang zien uitrollen om het groen op het camping terrein aldus groen te houden.
 
Op die manier, met dat sproeien, was het redelijk uit te houden voor de natuur op La Chassagne, en ook voor diegene die haar van water voorzag en die af en toe een flinke slok van het heerlijk koele en heldere bronwater nam (ik dus), of gewoon tussendoor het zwembad even in plonsde. Ach, en zelf raak je er na een tijdje eigenlijk ook wel redelijk aan gewend, aan die overdreven en ongebruikelijke temperaturen. Maar het is duidelijk dat de natuur er zelfs nú toch nog niet helemaal van bekomen is, ondanks dat het inmiddels al lang en breed herfst is. Of nouja, 'herfst,' 'hèrfst,' als na een buitje het zonnetje weer doorbreekt, krijg je eerder de indruk dat de herfst en de winter dan maar compleet zijn overgeslagen voor dit jaar. Dat is namelijk nu juist het rare: in plaats van dat de bomen en struiken steeds kaler worden, staat er weer van alles in bloei! Sommige struiken en bomen maken het helemaal bont: die combineren lente en herfst alsof het de normaalste zaak van de wereld is. Hier, op het camping terrein, bij plaats 6, kijk eens: daar staat een Meidoorn mèt bes èn bloesem!
 

 

Maaien & Hooien 2003

Om de zoveel tijd moet het campingterrein gemaaid worden, anders

zien we door de bomen het bos niet meer-of beter gezegd, door de grassprieten de campingplaatsen niet meer. Even benzine in de tractor, en aan de slag.
 
Hoe vaak moet dat eigenlijk gebeuren, dat maaien? Het camping terrein van La Chassagne moet in het voorjaar zo om de 2 weken gemaaid worden. Soms zelfs om de week! Later in het seizoen wordt dat minder, totdat het helemaal niet meer nodig is. Dat heeft dan weer te maken met de temperatuur en de gemiddelde neerslag, die in de zomer natuurlijk respectievelijk hoog en laag is. Het gras stopt simpelweg met groeien als het te warm is, en te kort vocht krijgt. Probeer dat thuis niet uit, met uw eigen planten!
 
Wat gebeurt er met dat gras, dat eraf gemaaid wordt? Nou, het gras dat op het camping terrein gemaaid wordt, daar gebeurt niets mee. Ongetwijfeld zijn er campinggasten die het best leuk zouden vinden als er zo'n grote ronde hooibaal naast hun tent staat, maar met de machinerie die je daarvoor gebruikt kun je simpelweg niet subtiel langs een tent manoeuvreren. Die machinerie waarmee dat gebeurt, zo'n balen pers, da's namelijk geen fijnzinnige apparatuur.
 
Maar het kan ook authentieker…
 
Op één van de weides van La Chassagne bevindt zich een kudde schapen. Die hebben in het voorjaar ruim voldoende voedsel van het land, en ook in de zomer kan dat er nog mee door. Maar in de winter worden de grassprietjes een stuk schaarser, zeker als ze bedekt zijn onder een laag sneeuw. Dus ieder voorjaar, en gedurende de vroege zomer, verzamelen zich dan ook vrienden en kennissen van hier in de buurt om van de vroege morgen tot de late avond velden te maaien, verspreid over 'ieders eigendommen'. Vast voor de winter. Voor de schapen straks.
 
De apparatuur daarvoor wordt dan geleend van een buurman, die zelf meehelpt (met vrouw, zoons en dochters), en in ruil daarvoor gaan er ook een paar karrenvrachten hooi zijn richting uit. En dan zijn er ook nog de veldjes waar je met die grote machinerie simpelweg niet op kunt komen, zonder eerst een kilometertje de weg te verbreden. Dat doen we natuurlijk niet, en dan komt het dus op het echte werk aan! Dan ben je echt bezig zoals dat niet eens zo lang geleden eeuwen lang gegaan is: met de hooivork verzamel en gooi je het hooi handmatig hoog bovenop een houten kar. En als de kar uitpuilt van het hooi, dan rij je 'm naar een grote hooischuur, waar je de boel droog opslaat.
 
Dat laatste is heel belangrijk. Is het hooi niet volledig droog, dan loop je namelijk het risico dat het hooi dat onderop ligt gaat rotten. Of, erger nog, dat er uiteindelijk hooibroei ontstaat; een situatie waarbij de temperatuur wordt vastgehouden onder het hooi, en steeds verder stijgt totdat uiteindelijk daardoor de hele boel zelfs in vlammen op kan gaan!
 
Daar zit niemand op te wachten. Vandaar dat als het hooitijd is, de boeren in de buurt soms letterlijk dag èn nacht met hooien bezig zijn. De hooiperiode is namelijk een periode waarin je gebruik moet maken van het mooie weer. Jij en ik zouden denken dat het toch de hele tijd mooi weer is, omdat wij dat zomerse buitje zo weer vergeten zijn, of zelfs wel kunnen waarderen als aangename verfrissing. Daar denken de boeren anders over: als ze het hooi niet op tijd in hun stallen en schuren krijgen, en er wel een buitje overheen gaat, dan ligt het daarna te rotten in de hooischuur. Kunnen ze straks hooi gaan bijkopen, in plaats van dat het van het eigen land af komt.
Kortom: nadat het gras gemaaid is, moet het lang genoeg droog blijven zodat het gras op het veld kan drogen, en het moet lang genoeg droog blijven om de hele handel daarna droog van het land af te halen. Geloof me, dan hebben we het over hectare na hectare die gemaaid moet worden. Het is hun broodwinning!
 
In ons geval, voor onze schapen, hebben we eigenlijk niet zo vreselijk veel nodig. Niets, in vergelijking met de boeren hier in de buurt die van hun koeien of schapen moeten leven. Maar het is toch weer mooi meegenomen als je het van je eigen land kunt halen, en nog leuk ook!

 


 

2003

Het Kleinste Mekkertje

Nog geen twee dagen nadat Roosje bevallen is van haar lammetje, zijn er nóg 2 lammetjes geboren. Dit schaap is ook, net als Roosje, feitelijk veel te laat om nog te lammeren. Maar alles is goed gegaan, alhoewel het er nog om gespannen heeft!
 
Aan het eind van de ochtend vonden we het moederschaap met haar twee pasgeborenen aan de rand van de wei, midden in de zon. Ze was beide lammetjes aan het schoonlikken, maar had daarbij toch ietsje meer aandacht voor het lammetje dat de meest aandacht vroeg. Eén van de lammetjes, het vrouwtje, was namelijk vrij actief bezig met op 4 pootjes proberen te komen, zoals je dat verwachten kunt van een pasgeboren lammetje. Maar het andere lammetje, het mannetje, hield zich eigenlijk iets te stil.
 
Het stille lammetje was dan ook wel heel erg klein: een hoopje in het gras niet groter dan een kip. En terwijl z'n zusje al op vier pootjes stond en op zoek ging naar wat te drinken bij de moeder, lag het kleine lammetje nog in het hooi en stro dat we eromheen gelegd hadden. Af en toe klonk een heel zacht mekkertje uit dat kleine hoopje dat toch echt een lammetje was.
 
Gelukkig werd het wat actiever, het kleine lammetje, en na aardig wat moeizame pogingen stond het diertje dan toch uiteindelijk ook op vier poten. Behoorlijk wankel nog, maar toch! En toen begon de grote zoektocht naar de oh-zo-belangrijke eerste moedermelk, om op krachten te komen na de geboorte.
 
Ook de moeder was wat onwennig, wat dat betreft; het was haar eerste worp, en ze maakte het de lammetjes in eerste instantie niet gemakkelijk wat te drinken te vinden. Ze draaide zich steeds weer met haar kop naar de lammetjes, en hield daarmee haar kleintjes iedere keer van de moedermelk af. We hebben de kleinste, dat kleine scharminkel, zelfs een paar keer goed neergezet, maar het mocht niet baten.
 
Uiteindelijk dan, toen het moederschaap zelf een beetje tot rust gekomen was na de bevalling, ging het toch nog goed allemaal, en vond ook het kleinste lammetje de weg naar drinken. En dat was niets te vroeg, want als dat kleintje door z'n krachten heen was geweest met al die opsta-drink pogingen, dat had 't weinig reserves gehad!
 
Maar gelukkig is alles goed gegaan, en huppelt ie inmiddels al vrolijk in de wei rond, samen met z'n zusje en het net iets oudere lammetje van Roosje.
 

 

2003

Geruststellend Gerommel in de Kudde van 18

Vanmorgen, tussen tien en elf uur, is er zomaar nog een lammetje geboren, van Roosje. Eind juni, da's vrij laat voor de Charolais en Texelse schapen om nog te lammeren. Ze hebben namelijk één "worp" per jaar, die normaal gesproken in de periode van eind december tot begin april valt. Maar we wisten dat er nog een paar op komst waren, want Roosje was toch wel wat dikker dan de rest de dieren in de kudde.
 
We hadden de kudde al speciaal verweid van de momenteel wat rijkere graslanden van de andere schapenweide naar de schapenweide bij de 'Hangar', omdat het weer een warme dag beloofde te worden en deze weide meer beschutting biedt. Rosie gedroeg zich namelijk gisteren al wat anders dan anders: ze zonderde zich wat af van de rest van de kudde--een teken dat er meestal op duidt (bij onze schapen althans) dat de bevalling op handen is.
 
En zo stond kudde, 17 in het getal, in de schaduw te hijgen om de lichaamstemperatuur niet te hoog op te laten lopen, terwijl enkele jonge rammetjes toch nog de energie vonden om een beetje baldadig achter elkaar aan te gaan jagen--nu nog speels, straks wordt het een serieuze strijd om de kudde, en zullen ze gescheiden moeten worden. Plotseling bleek dus dat de kudde niet langer uit 17 schapen bestond, maar dat er een 18de bij gekomen was.
 
Nog helemaal vochtig lag het pasgeboren lammetje in het stro, half in de zon, half in de schaduw, terwijl moederschaap Rosie haar keurig aan het schoonlikken was. Dat gaat gepaard met aardig wat communicatie: het jonge diertje is onmiddellijk in staat om een bescheiden mekkertje te uiten, terwijl de moeder daarop reageert met een korte mekker die dieper uit de keel komt dan normaal gesproken--een vriendelijk geruststellend gerommel dus.
 
Niet alleen kan het lammetje direct mekkeren, het is ook direct instaat om op vier poten te gaan staan, op zoek naar de uiers. Nou ja…instaat om het te probéren in ieder geval. En na een valse start of drie, toen het lammetje al bijna helemaal schoongelikt was door moederschaap Rosie, stond het uiteindelijk op vier poten. Nog wel wat onvast natuurlijk, maar al wel op zoek naar de uiers. Da's automatisch gedrag, zó automatisch dat het lammetje eerst per ongeluk verkeerd bij één van de andere schapen terecht kwam, die er allemaal zo'n beetje naast stonden, de nieuwe aanwas inspecterend.
 
Goed, het lammetje kwam uiteindelijk bij het juiste moeder-schaap terecht, en begon gulzig te drinken. Daarna is het er weer lekker bij gaan liggen, terwijl de moeder op haar beurt ook wat dronk: even zo achter elkaar een halve emmer water, want zo'n bevalling bij 28 graden is natuurlijk niet niks! We hebben het lammetje dan ook opgetild, en aan de andere kant van het hek gezet, met de moeder erbij. Net iets rustiger dan met de hele kudde erbij, en met de mogelijkheid om lekker een koele stal in gaan.
 
Walkertje was natuurlijk door het dolle heen, maar ze weet inmiddels dat schapen goede moeders zijn, en je zo een kopstoot kunt verwachten als je als hond in je enthousiasme te dicht in de buurt komt. Die besloot dan ook kwispelend van een afstandje kennis te maken met het nieuwe schaapje.
 

 


 

2003

Jong Gebroed, Uitgebroed

In mei leggen alle vogeltjes een ei, en zo een paar weken later komen die dan uit. De ouders vertonen daarna een grote bedrijvigheid met betrekking tot de aanvoer van voedsel, en worden daarbij enthousiast aangespoord door het hongerige gekwetter van hun jonge gebroed. Tenslotte dan, vliegen ook alle vogeltjes weer uit, en begint het hele verhaal een jaartje later weer opnieuw.
 
Op la Chassagne, nu, is dat niet anders met al die vogels...of misschien toch een beetje…
 
Sinds een paar jaar broedt er op gezette tijden (mei) een Zwarte Roodstaart in het Bureautje waar je je als campinggast aanmeldt. Daar is op zich niet iets heel vreemds aan, de Zwarte Roodstaart vind je ook in dorpen en steden, naast op kliffen, rotsige heuvels en berghellingen. Wat wel bijzonder is, is dat we dit jaar een wel heel slim stel Zwarte Roodstaarten gehad hebben:
 
In het Bureautje, onderdeel van wat vroeger een oude stal voor de dieren was, bevindt zich een oud zwaluwnestje. Van de Boerenzwaluw, om precies te zijn. En die bouwt z'n nest van klei en strootjes gewoonlijk in oude gebouwen tegen de balken of muren aan, bijna ter hoogte van het plafond, waarbij ie vaak gebruik maakt van kleine uitsteeksels om een beginnetje te maken. De rest van het nest "plakt" ie er als het ware tegen aan. En zo krijg je een stevige constructie van opgedroogd klei gewapend met strootjes, dat de tand des tijds redelijk kan doorstaan. Keer op keer wordt zo'n nestje dan weer door zwaluwen betrokken, die er na wat herstel-werkzaamheden steeds een prettig broednestje in vinden. Dat levert altijd weer een schitterend gezicht op: in sierlijke vlucht duiken die zwaluwen met een acrobatische zwaai door de kleinste gaatjes en kiertjes om bij hun nest in de gebouwen hun kleintjes voedsel te brengen.
 
Het zwaluwnest in het Bureautje wordt echter al een tijdje niet meer in gebruik genomen door de zwaluwen zelf--die kwetteren liever vrolijk van een iets grotere afstand naar de camping gasten. Maar de Zwarte Roodstaart, die vindt dat geen probleem, wat meer mensen om zich heen. En die heeft nu al voor een paar jaar het zwaluwnest gewoon gekolonialiseerd!
 
Maar dat is nog niet alles, die Zwarte Roodstaarten hebben nog een extra slimmigheidje verzonnen:
 
In het Bureautje liggen een aantal Puttersnestjes, die in het najaar uit de bomen op en rond de cour zijn gevallen. Dat zijn piepkleine nestjes, zo groot als het kommetje van je hand, gemaakt van allerlei strootjes en hooi en dergelijke; kortom, allerlei soorten grasjes, en zelfs--en dat maakt puttersnestjes ook zo mooi--toefjes mos.
 
Wat hebben die slimmerds nou gedaan, die Zwarte Roodstaart papa en mama? Die hebben één van die oude Puttersnestjes met hun snaveltje beetgepakt (die nestjes zijn echt heel klein) en zo bovenop het oude zwaluwnest geplaatst. Ongelofelijk! En zo zit er dus een Zwàrte Roodstaart ìn een puttersnestje, òp een zwaluwnest..!
 
Of nouja...zit...zit...zàt, want de vogeltjes in het nestje zijn zojuist vandaag uitgevlogen!
 

 


 

De Boxer Remi

Vannacht hebben we een oudere franse mijnheer op de camping gehad, alleen met z’n hond. Toen ik vanmorgen naar de camping ging, zat alleen de hond er nog. De camper was vertrokken. Ik schrok me naar. Het beestje, een boxer, wilde niet naar me toe komen en liep blaffend weg. Ik heb het adres van een asiel opgezocht, maar niet meteen gebeld. Het beestje kwam steeds weer naar de camping terug, maar wilde niet mee, dus ik kom hem niet vangen om weg te brengen. We wilden na een tijd maar eerst wat boodschappen gaan doen. We stapten de auto in, en toen we net op pad waren kwam de camper eraan. Hoera! De mijnheer dacht dat de hond in de camper zat en na ongeveer vijftig kilometer wilde hij de hond laten plassen. Geen hond in de camper. Hij zoeken en roepen en toen is hij gelukkig terug gereden. Hond blij en de baas nog meer. Die huilde ervan. Natuurlijk waren wij ook blij want het was wel zielig.